HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
symbol cyfrowy zawodu: 512001
- Kucharz – zawód znany od wieków i niezbędny, ale zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany.
- Dobry kucharz ma dziś na dobrą pracę i wysokie zarobki.
- Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę.
- Kucharz dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
- Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- doceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań.
- Zapisz się na kurs, pomożemy Ci zostać zawodowym kucharzem.