Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ
W dniu 24 maja 2023 r. po raz czwarty mogliśmy gościć uczniów z 10 szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Stanęli oni w szranki w dwóch konkursach kulinarnych:
WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ oraz KIEŁBASA UCZNIOWSKA.
Przyjechali do nas uczniowie i nauczyciele z Bielic, Lututowa, Brzostowa, Swarożyna, Sypniewa, Mieczysławowa, Starego Brześcia, Sędziejowic, Studzieńca, Radomia, aby rywalizować miedzy sobą w sporządzeniu najlepszej potrawy z wieprzowiny oraz przygotowaniu kiełbasy.
Celem przedsięwzięcia było propagowanie wykorzystania wieprzowiny rasy rodzimej: puławskiej i złotnickiej do sporządzania potraw. Zadanie uczniów polegało na przygotowaniu potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa (żeberek, boczku, szynki, schabu, wątroby itp.), a w drugim konkursie przygotowania białej kiełbasy.
Organizatorem konkursów było:
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej
Głównym sponsorem:
Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.
Patronat honorowy objął Robert Telus - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
którego na miejscu reprezentowała
Anna Radecka - Dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych MRiRW.
Wyniki konkursu
Jury w składzie: Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Krystian Dreszler - właściciel Masarnia z Tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego oraz Damian Miętus - szef kuchni restauracji AGROFARMA z Gołaszewa przyznało
w konkursie WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ:
I miejsce
Martyna Elicka
Weronika Kowalska
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
II miejsce
Paulina Kubiak
Julia Ładzińska
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu
III miejsce
Bartosz Tomczak
Oliwier Łapiński
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
w konkursie w konkursie KIEŁBASA UCZNIOWSKA:
I miejsce
Mikołaj Cieślarek
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
II miejsce
Patryk Michałowski
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach
III miejsce
Aurelia Gerowska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie
Laureaci i wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez organizatorów konkursów oraz następujące urzędy i instytucje: Urząd Marszałkowski Woj. Kuj.-Pom. w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, ARMiR, KOWR, Urząd Miasta w Kowalu, Urząd Gminy w Kowalu, Bank Spółdzielczy w Kowalu.
Zapraszamy to podziwiania na zdjęciach nie tylko nagrodzonych potraw, ale wszystkich, wykonanych przez uczestniczących w konkursach uczniów szkół rolniczych z całej Polski.
Autor: Iwona Daniel
Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu
25 maja 2023 roku
ZSCKR Kowal
Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ
Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.