Warsztaty przed wyjazdem do Stuttgartu na międzynarodowy konkurs gastronomiczny

Dnia 23 października 2023 r. w Mess Stuttgart w Niemczech odbędzie się konkurs gastronomiczny promujący wyroby wędliniarskie.

Naszą szkołę, a zarazem Polskę, będzie reprezentował uczeń klasy 5 technikum – Oliwier Szombierski, który wszedł w skład dwóch, dwuosobowych  drużyn, razem z uczniami ze szkół rolniczych w Sędziejowicach, Swarożynie i Brzostowie. Uczestnicy będą mieli do przygotowania talerz zawierający produkty do grilownia (1 kg), talerz wędlin (1 kg), talerz z szynką (1 kg)  oraz talerz zawierający 16 kanapek, 4 typy (po 4 z każdego typu). Ocenie podlegać będą głównie smak wędlin oraz  dekoracja. Należy przypomnieć, że uczniowie reprezentujący nasz kraj to zwycięzcy Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kiełbasa uczniowska”. Konkurs odbył się w naszej szkole 24 maja br.  Jeden z jurorów konkursu  Pan Krystian Dreszler, współwłaściciel Masarni z tradycją „Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego, w ramach dodatkowej nagrody, zaprosił zwycięzców do udziału w konkursie w Stuttgarcie.  Oliwier, razem z pozostałą trójką uczestników, ćwiczą pod okiem Pana Dreszlera, przygotowując się do konkursu. Pierwsze warsztaty odbyły się w naszej szkole, następne będą w ZS CKR w Brzostowie. Trzymamy kciuki za Oliwiera i jego drużynę.

Autor: Iwona Daniel

Kierownik praktycznej nauki zawodu

26 września 2023 roku

ZSCKR Kowal

Warsztaty przed wyjazdem do Stuttgartu na międzynarodowy konkurs gastronomiczny