Sukces Natalii Śmiałek w konkursie gastronomicznym

W dniach 25-27.04.2023 r. w Zabrzu odbył się VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Wzięło w nim udział tylko 9 uczestników wyłonionych w trakcie eliminacji wojewódzkich z całej Polski.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu dumnie reprezentowała Natalia Śmiałek, uczennica klasy III BS I stopnia ( przypomnijmy, że na eliminacjach wojewódzkich w Grudziądzu zdobyła I miejsce).

 

Konkurs ten składał sie z dwóch części: teoretycznej, wymagającej rozwiązania testu, oraz praktycznej.

Ta druga część polegała na przygotowaniu zakąski i dania zasadniczego pn. „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.

W jury zasiadali wybitni szefowie kuchni, ale też losowo wybrani nauczyciele i opiekunowie uczestników.

Ocenie podlegały: kreatywność, smak, zgodność przygotowanych potraw z tematem konkursu, ale również serwowanie potraw według inwencji twórczej uczestnika, higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań.

 

Dania przygotowane przez Natalię Śmiałek

pod nadzorem

pani Elżbiety Woźniak, nauczyciela praktycznej nauki zawodu, to:

zakąska – tatar z łososia

oraz

danie zasadnicze – pstrąg souse vide na sosie porowym z leczem warzywnym i różyczkami z batatów.

Po analizie i ocenie wykonanych dań oraz wyników z testu nasza uczennica zajęła wysokie 4 miejsce!

Oprócz nagród rzeczowych i możliwości udziału w dowolnym szkoleniu kulinarnym, zdobyła najcenniejszą nagrodę – zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz.

Laureatce  konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. 

Dodajmy, że organizatorzy konkursu zapewnili uczestnikom także inne atrakcje. Był czas na integrację, a także na zwiedzanie np. obiektów Muzeum Górnictwa Węglowego w kopalni Guido oraz Sztolni Królowej Luizy w Zabrzu.

Autor: Elżbieta Woźniak

Nauczyciel przedmiotów zawodowych

09 maja 2023 roku

ZSCKR w Kowalu

Sukces Natalii Śmiałek w konkursie gastronomicznym