W dniu 7 listopada 2024 r. uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych Patrycja Wilczyńska, Wiktor Cywiński i Julia Sokół wraz z opiekunem Anną Kopacką wzięli udział w XVIII edycji Wojewódzkiego Konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2024”.
Coroczny konkurs organizują Urząd Marszałkowski i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Jego celem jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, propagowanie różnorodności, rozwijanie kreatywności i inicjatywy branży rolno-spożywczej, a także zachowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego. W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział wiele podmiotów, a jury oceniało kilkadziesiąt produktów i potraw. W konkurencji zarezerwowanej dla restauracji i szkół gastronomicznych zajęliśmy wysokie II miejsce przygotowując „Zupę krem z topinamburu z chipsami i prażonym słonecznikiem”, „Kaczkę pieczoną w sosie własnym” oraz „Placek drożdżowy z kruszonką”. Po raz kolejny nasi uczniowie zostali docenieni za kulinarny kunszt , co świadczy o wysokiej jakości kształcenia w zawodach gastronomicznych w naszej szkole. Na koniec spotkania wszyscy uczestnicy z ogromna chęcią degustowali wspaniałe produkty i potrawy tradycyjne dla Pomorza i Kujaw.
Anna Kopacka