Słodka uczta ze smakiem natury – stoisko gastronomiczne ZS CKR w Kowalu podczas „Lata w Parku”

W dniu 17 czerwca 2025 roku, w malowniczym Rynkowym Zakątku przy siedzibie Gostynińsko-Włocławskiego Parku Krajobrazowego, odbyła się kolejna edycja wydarzenia „Lato w Parku”.

1000007124

Tegoroczne spotkanie, zorganizowane w ramach projektu „Zielone znam, o zielone dbam”, współfinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, zgromadziło liczne grupy dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych z regionu, w tym z Kowala, Baruchowa, Więsławic, Włocławka, Kruszyna i Nakonowa.

Wśród atrakcji edukacyjno-przyrodniczych nie mogło zabraknąć także wyjątkowych doznań kulinarnych. Niezwykle dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko gastronomiczne przygotowane przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu.

Odwiedzający mogli delektować się aromatycznymi kruchymi ciasteczkami oraz skosztować słodkiej niespodzianki w postaci fontanny z czekolady, przy której serwowano świeże truskawki i pianki – zestaw uwielbiany przez najmłodszych. Niezapomnianym hitem stoiska okazały się jednak przepyszne mini serniczki z galaretką i kręciołki, które znikały z talerzy w mgnieniu oka.

Zaangażowanie młodzieży z ZS CKR w Kowalu zasługuje na szczególne uznanie – przygotowane przez nich słodkości nie tylko cieszyły podniebienia, ale były także estetycznie podane i wykonane z dbałością o każdy szczegół. Ich praca doskonale wpisywała się w charakter wydarzenia, promując zdrowe nawyki żywieniowe, kreatywność i lokalne produkty.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, organizatorom oraz partnerom wydarzenia za wspólnie spędzony czas – zwłaszcza młodzieży z Kowala za smakowitą i pełną serca prezentację!

ZSCKR Kowal

Słodka uczta ze smakiem natury – stoisko gastronomiczne ZS CKR w Kowalu podczas „Lata w Parku”