5 grudnia w pracowniach gastronomicznych mieliśmy okazję odbyć szkolenie z rozbioru ćwierćtuszy wołowej.
Uczniowie z Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie, Sędziejowicach i Brzostowie wraz z wybranymi przedstawicielami naszej szkoły uczestniczyli w pokazie rozbioru ćwierćtuszy wołowej, prowadzonym przez pana Krystiana Dreszlera, prawdziwego znawcę i pasjonata przetwórstwa mięsnego. Pomysłodawcą, organizatorem i sponsorem było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej na czele z panem Tomaszem Parzybutem oraz Fundusz Promocji Produktów Rolno-Spożywczych. Młodzież w pełnym stroju rzeźnika ćwiczyła rozbiór ćwierćtuszy wołowej. Szkolenie było bardzo wartościowe, młodzież przekonała się jak trudna i wymagająca wiedzy jest praca rzeźnika, ile trzeba wykonać profesjonalnych cięć piłą czy trybownikiem aby wykroić określony element gastronomiczny. Wszyscy uczestnicy oraz zgromadzeni goście byli pod wielkim wrażeniem przygotowanego szkolenia. Należy dodać, że zawód rzeźnika jest zawodem poszukiwanym na rynku europejskim. Kto wie, może odbyte szkolenie zachęci młodzież do dalszego doskonalenia się w tej specjalizacji.
Iwona Daniel