W niedzielę 14 kwietnia 2024 r., w godzinach przedpołudniowych, uczniowie klas III, IV i V Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych rozpoczęli praktyki zawodowe w Salonikach w Grecji. Oto relacja młodzieży z pierwszego tygodnia.
Praktyki rozpoczęliśmy wizytą w Amerykańskiej Szkole Rolniczej, poznawaliśmy regionalne produkty Grecji na targach z żywnością
W środę zwiedzaliśmy winnicę Ktima Gerovassiliou, gdzie oglądaliśmy hodowlę winorośli, poznawaliśmy produkcję wina i zasady degustacji.
Kolejny dzień poświęcony był na warsztaty dietetyczne. Dietetyczka Nefeli Pontyki przedstawiła nam zagadnienie związane z zasadami prawidłowego odżywiania się.
Pierwszy tydzień zakończyliśmy w firmie Aksis Catering, gdzie ćwiczyliśmy opracowywanie menu.
W wolnym czasie poznawaliśmy historię Salonik i jej zabytki, doskonaliliśmy znajomość języka angielskiego. Wspaniała pogoda, doskonale humory oraz dieta śródziemnomorska towarzyszyły nam w pierwszym, fantastycznym tygodniu praktyk w greckich Salonikach.
Autorzy: uczestnicy praktyk
22 kwietnia 2024 roku