Konkurs pn. „Zboża Najwyższej jakości
Powrót do Zbóż Pradawnych”
W dniu 28 listopada 2023 r. w naszej szkole odbyły się eliminacje wojewódzkie
do III Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół spożywczych
pt. „Zboża Najwyższej jakości - Powrót do Zbóż Pradawnych”.
![1 1](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/1-1-15.jpg)
W przedsięwzięciu udział wzięli uczniowie z Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bielicach, Sypniewie i Kowalu.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1415.jpg)
Dwa dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół miały do przygotowania zupę, danie główne i deser z dodatkiem produktów zbożowych oraz musiały wypiec 2 chleby oraz 30 sztuk bułeczek różnych kształtów z mąki ze zbóż pradawnych.
![DSC_1327](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1327-150x150.jpg)
![DSC_1326](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1326-150x150.jpg)
![DSC_1274](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1274-150x150.jpg)
![DSC_1312](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1312-150x150.jpg)
![DSC_1313](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1313-150x150.jpg)
![DSC_1314](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1314-150x150.jpg)
![DSC_1315](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1315-150x150.jpg)
![DSC_1316](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1316-150x150.jpg)
![DSC_1336](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1336-150x150.jpg)
Potrawy i pieczywo wykonane przez drużyny z naszej szkoły zapewniły sobie pierwsze miejsca.
Maria Staniszewska i Piotr Rembiałkowski przygotowali: szlachetną zupę borowikową z dodatkiem kaszy i słonego sera, polędwicę sous vide w panierce ziołowej na musie pietruszkowym w towarzystwie kasz i glazurowanych buraczków, a na deser waniliowy pudding z kaszy manny z chrupiącą kruszonką i malinami.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1405.jpg)
Nikoletta Górczyńska i Bartosz Pietruszyński przygotowali: knyple, bułki poznańskie, bułki uczniowskie, bułki plecionki, tj. węzeł oczko, węzeł bliźniak, serduszko, warkocz z sześciu linek oraz chleb żytni 100% bez drożdży.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1411.jpg)
Jury pracowała w składzie: Czesław Meus – ekspert branży piekarniczej i członek Stowarzyszenia Polska Ekologia, Marek Witkowski – zastępca dyrektora KOWRU oddział w Bydgoszczy, Andrzej Zdrojewski – dyrektor ZS CKR w Kowalu, Katarzyna Zientek – nauczycielka z ZS CKR w Bielicach, Karolina Wegner Michalak – nauczycielka ZS CKR w Sypniewie.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1374.jpg)
Konkurs został sfinansowany przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, a organizatorem było Stowarzyszenie Polska Ekologia.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1308.jpg)
Nasze zwycięskie drużyny będą rywalizowały podczas etapu ogólnopolskiego w Zespole Szkół CKR w Rudce na Podlasiu.
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1347.jpg)
Serdecznie naszym uczniom gratulujemy !!!
![](https://zsckrkowal.pl/wp-content/uploads/2023/11/DSC_1338.jpg)
Autor: Małgorzata Kurdupska
Nauczyciel przedmiotów zawodowych
29 listopada 2023 roku