Konkurs pn. „Zboża Najwyższej jakości

Powrót do Zbóż Pradawnych”

W dniu 28 listopada 2023 r. w naszej szkole odbyły się eliminacje wojewódzkie

do III Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół spożywczych

pt. „Zboża Najwyższej jakości - Powrót do Zbóż Pradawnych”.

W przedsięwzięciu udział wzięli uczniowie z Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bielicach, Sypniewie i Kowalu.

Dwa dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół  miały do przygotowania zupę, danie główne i deser z dodatkiem produktów zbożowych oraz musiały  wypiec 2 chleby oraz 30 sztuk bułeczek różnych kształtów z mąki ze zbóż pradawnych.

Potrawy i pieczywo wykonane przez drużyny z naszej szkoły zapewniły sobie pierwsze miejsca. 

 Maria Staniszewska i Piotr Rembiałkowski przygotowali: szlachetną zupę borowikową z dodatkiem kaszy i słonego sera, polędwicę sous vide w panierce ziołowej na musie pietruszkowym w towarzystwie kasz i glazurowanych buraczków, a na deser waniliowy pudding z kaszy manny z chrupiącą kruszonką i malinami.

Nikoletta Górczyńska i Bartosz Pietruszyński przygotowali: knyple, bułki poznańskie, bułki uczniowskie, bułki plecionki, tj. węzeł oczko, węzeł bliźniak, serduszko, warkocz z sześciu linek oraz chleb żytni 100% bez drożdży.

Jury pracowała w składzie: Czesław Meus – ekspert branży piekarniczej i członek Stowarzyszenia Polska Ekologia, Marek Witkowski – zastępca  dyrektora KOWRU oddział w Bydgoszczy, Andrzej Zdrojewski – dyrektor ZS CKR w Kowalu, Katarzyna Zientek – nauczycielka z ZS CKR w Bielicach, Karolina Wegner Michalak – nauczycielka ZS CKR w Sypniewie.

Konkurs został sfinansowany przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, a organizatorem było Stowarzyszenie Polska Ekologia.

Nasze zwycięskie drużyny będą rywalizowały podczas etapu ogólnopolskiego w Zespole Szkół CKR w Rudce na Podlasiu.

Serdecznie naszym uczniom gratulujemy !!!

Autor: Małgorzata Kurdupska

Nauczyciel przedmiotów zawodowych

29 listopada 2023 roku

ZSCKR Kowal

Konkurs pn. „Zboża Najwyższej jakości - Powrót do Zbóż Pradawnych”