Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych

Dzień 2 kwietnia br. w Zespole Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu, upłynął pod znakiem kulinarnej rywalizacji, gdzie najlepsi uczniowie z sześciu szkół gastronomicznych spotkali się na wyjątkowym międzyszkolnym konkursie kulinarnym z wołowiny.

gastr1

Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Fundusz Promocji Mięsa Wołowego oraz Zespół Szkół CKR w Kowalu.

 Konkurs miał na celu promowanie najwyższej jakości wołowiny oraz kreatywność w jej przygotowaniu. Uczestnicy mieli za zadanie stworzyć danie główne, w którym wołowina odgrywała kluczową rolę. Jury w skład którego wchodzili: dyrektor Zespołu Szkół CKR w Kowalu p. Andrzej Zdrojewski, właściciel restauracji Argofarma Gołaszewo p. Mikołaj Celmer i szef kuchni w/w restauracji p.  Radosław Kamiński, oceniło potrawy pod względem smaku i dekoracji potrawy, przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stopnia trudności wykonania potrawy. Po dwóch i pół godzinach emocjonujących zmagań pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół CKR im. Michała Drzymały w Brzostowie – Adrianna Michalska i Błażej Janeczko, drugie miejsce ZS CKR w Studzieńcu – Jakub Kołodziejski i Natalia Pstrągowska, trzecie miejsce ZS CKR im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach – Filip Kamyszek i Mikołaj Słowiński. Pozostałe zespoły: ZS CKR w Swarożynie, ZS CKR w Powierciu oraz ZS CKR w Sypniewie, otrzymały wyróżnienia. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody a co najważniejsze uznanie i owacje zgromadzonej publiczności

Jedną z największych atrakcji wydarzenia był specjalny pokaz kulinarny, który odbył się w trakcie konkursu. Mistrzowie kuchni Radosław Kamiński i Mikołaj Celmer, zaprezentowali techniki sporządzania tatara oraz perfekcyjnego smażenia wołowiny. Podczas pokazu uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak odpowiednio dobierać mięso do tatara, jakie przyprawy podkreślają jego smak oraz jak uzyskać idealna konsystencję. Z kolei podczas części dotyczącej smażenia wołowiny kucharz zaprezentował różne stopnie wysmażenia steków. Dodatkową atrakcją konkursu był quiz wiedzy o wołowinie, w którym publiczność mogła sprawdzić swoją znajomość tego wyjątkowego mięsa. Uczestnicy quizu otrzymali drobne nagrody, a całe wydarzenie miało również walor edukacyjny.

Dzięki takim inicjatywom młodzi kucharze  mogą rozwijać swoje umiejętności, a wysokiej jakości wołowina zyskuje na popularności. Smakosze z niecierpliwością czekają na kolejne kulinarne emocje.

ZSCKR Kowal

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych