III miejsce w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023
W dniu 26.10.2023 r. uczniowie naszej szkoły Malwina Stanisławska i Marcel Gawrysiak wraz z opiekunem Andżeliką Kopczyńską wzięli udział w XVII edycji Wojewódzkiego Konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023” objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddziału Toruńskiego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego. Kapituła Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oceniała: wysoką jakość, wartość odżywczą i zdrowotną, estetykę oraz oryginalność receptur potraw. Rywalizacja odbyła się w dwóch kategoriach: „Zakłady przetwórcze przemysłu spożywczego” i „Restauracje”. Konkurs promuje najlepsze produkty wytworzone w województwie oraz ma na celu kultywowanie dziedzictwa kulinarnego regionu. Na stole degustacyjnym w Centrum Konferencyjnym Park w Toruniu nasza grupa prezentowała: ciasteczka babci Urszuli oraz paszteciki krucho-drożdżowe z gęsiną. Szczególną uwagę Kapituły Konkursowej pracującej pod przewodnictwem Pana Edmunda Kośnika, Przewodniczącego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddziału Toruńskiego, zwróciła potrawa paszteciki krucho-drożdżowe z gęsiną, za którą nasz zespół otrzymał III nagrodę w kategorii „Restauracje”. Okazuje się, że po raz kolejny kulinarny kunszt naszych uczniów, kształcących się w zawodach gastronomicznych, został dostrzeżony i doceniony, co niewątpliwie świadczy o jakości kształcenia w naszej placówce w zawodach gastronomicznych. Jest to dla nas tym większe wyróżnienie, iż rywalizowaliśmy w kategorii „Restauracje” z profesjonalnymi lokalami gastronomicznymi i szkołami gastronomicznymi z województwa. Dodajmy na koniec, że kapituła oceniała kilkadziesiąt produktów i potraw z całego województwa.
Autor: Andżelika Kopczyńska’
Nauczyciel przedmiotów zawodowych
31 października 2023 roku