Finał Konkursu Zboża najwyższej jakości Powrót do zbóż pradawnych

Piekarze szkoła Finał Kowal

Witam Serdecznie Państwa, miło mi przekazać informację, że Konkurs  zboża najwyższej jakości- Powrót do zbóż pradawnych zakończył eliminacje wojewódzkie, zostały wyłonione zespoły które zajęły pierwsze miejsca  i będą walczyć w finale o miejsca od 1-6 w kategorii Kucharz i Piekarz. Mamy trzy szkoły z których uczniowie zajęli pierwsze miejsca w kategorii Kucharz i Piekarz, to są szkoły : Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce na Podlasiu , Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu oraz Zespół Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach. W kategorii Kucharz do finału dostali się uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sędziejowicach, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie , w kategorii Piekarz dostali się uczniowie z Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie, Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi, Zespół Doskonalenia Zawodowego w Kielcach . Łącznie w finale weźmie udział 24 uczniów w zespołach dwuosobowych . Stowarzyszenie Polska Ekologia informuje, że konkurs zostanie rozegrany w dniach 16-17 czerwca 2025 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu . Rywalizacja będzie się odbywać w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach w Obiekcie Warsztatów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu ul. Marii Konopnickiej 64.  Konkurs zostanie rozegrany wg regulaminu który będzie w załączeniu. W dniu 16 czerwca rywalizację rozpoczynają zespoły Kucharzy, regulamin finału będzie obowiązywał tak samo jak w eliminacjach ( będzie zamieszony w załączniku maila) . Ekipy w miejscu rozgrywania finałów w kategorii Kucharz  powinny się zgłosić 16.06  między 9.00 – 9.30 , Konkurs rozpoczniemy od godziny 10.30,  uczniowie będą mieć 240 minut na wykonanie swoich potraw. Wykaz składników które zapewnia organizator będzie w załączeniu. O godzinie 15.30 w dniu 16.06 będzie ogłoszenie wyników i rozdanie nagród. W dniu 17.06 rejestracja finalistów od godz. 9.00-9.30 . Rozpoczęcie rywalizacji od godziny 10.00 czas na wykonanie prac konkursowych 240 minut. O godzinie 15.00 ogłoszenie wyników i rozdanie nagród. Przypominam, że uczestnicy finałów mogą wykonać inne potrawy i wypieki niż te które były wykonane na eliminacjach. Proszę o wypełnienie druków zgłoszenia oraz druki Rodo, przypominam, że zgłoszenia winny zawierać pieczątki szkół z podpisami. Dopuszczamy użycie gotowych kwasów i  rozczynów do wypieków chleba i bułek. Nie dopuszczamy przywożenia  gotowych ciast. Natomiast proszę o informację jakie mięsa będą używane do dań jeżeli nie będziecie chcieli skorzystać z mięsa które my zabezpieczamy tz Polędwiczki wieprzowe oraz schab bez kości wieprzowy. Proszę o informację ile osób z Waszych ekip przyjedzie i będzie chcieć skorzystać z noclegów oraz dzień przyjazdu i dzień odjazdu. Myślę, że podjętą decyzję o ogłoszenie wyników i nagrodzenie finalistów w każdym dniu będzie korzystniejsze dla ekip które przyjeżdżają tylko na jedną kategorię rywalizacji.

Gratuluję finalistom i życzę powodzenia.

Z poważaniem Czesław Meus

Miejsce finałów:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego

Adres: Siedziba Szkoły
Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal

Miejsce rozgrywania finału :
W Obiekcie Warsztatów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu ul. Marii Konopnickiej 64

ZSCKR Kowal

Finał Konkursu Zboża najwyższej jakości Powrót do zbóż pradawnych