Dwa pierwsze miejsca dla kucharzy i piekarzy z ZSCKR w Kowalu

W dniu 18 grudnia w naszej szkole w pracowniach gastronomicznych odbyły się eliminacje wojewódzkie do Ogólnopolskiego konkursu dla młodzieży ze szkół spożywczych pt. "Zboża Najwyższej jakości- Powrót do Zbóż Pradawnych".

IMG_20241218_142237

W konkursie udział wzięli uczniowie z Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu, Swarożynie i Kowalu. Dwa dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół  miały do przygotowania zupę, danie główne i deser z dodatkiem zbóż pradawnych oraz musiały  wypiec 2 chleby oraz 20 sztuk bułeczek różnych kształtów z mąki ze zbóż pradawnych. Potrawy wykonane przez drużynę z Zespołu Szkół CKR w Kowalu zapewniły  pierwsze miejsce Natalii Jakubowskiej i Justynie Terpińskiej, które przygotowały: zupę krem z topinamburu z kluseczkami marchewkowymi, pierogi z kaszanką i okrasą z boczku wędzonego podane w towarzystwie sosu musztardowego oraz cynamonki z lukrem cytrynowym. Drużyna piekarzy:  Nikoletta Górczyńska i Bartosz Pietruszyński przygotowali: bułki zwykłe a la bagietka z pastą maślano-chili, cebularze, bułki plecionki: bajgiel posypany pistacjami z kremem czekoladowo-pistacjowym, warkocz z dwóch linek z lawendą, płatkami róż i szafranem oraz chleb żytni 100% bez drożdży dojrzewający ze słonecznikiem i dynią. Jury w składzie: Czesław Meus przewodniczący Stowarzyszenia Polska Ekologia, Andrzej Zdrojewski dyrektor ZS CKR w Kowalu, Marta Gulgowska nauczycielka z ZS CKR w Swarożynie, Joanna Skiżyńska nauczycielka ZS CKR w Powierciu oraz Andżelika Kopczyńska nauczycielka z ZS CKR w Kowalu docenili kreatywność i prace wszystkich drużyn. Konkurs został sfinansowany przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych a organizatorem było Stowarzyszenie Polska Ekologia. Zwycięskie drużyny będą rywalizowały już w marcu.

Iwona Daniel – kierownik praktycznej nauki zawodu

ZSCKR Kowal

Dwa pierwsze miejsca dla kucharzy i piekarzy z ZSCKR w Kowalu