Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu – szkoła kształcąca zawodowo
Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ
W dniu 24 maja 2023 r. po raz czwarty mogliśmy gościć uczniów z 10 szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Stanęli oni w szranki w dwóch konkursach kulinarnych:
WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ oraz KIEŁBASA UCZNIOWSKA.
Przyjechali do nas uczniowie i nauczyciele z Bielic, Lututowa, Brzostowa, Swarożyna, Sypniewa, Mieczysławowa, Starego Brześcia, Sędziejowic, Studzieńca, Radomia, aby rywalizować miedzy sobą w sporządzeniu najlepszej potrawy z wieprzowiny oraz przygotowaniu kiełbasy.
Celem przedsięwzięcia było propagowanie wykorzystania wieprzowiny rasy rodzimej: puławskiej i złotnickiej do sporządzania potraw. Zadanie uczniów polegało na przygotowaniu potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa (żeberek, boczku, szynki, schabu, wątroby itp.), a w drugim konkursie przygotowania białej kiełbasy.
Organizatorem konkursów było:
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej
Głównym sponsorem:
Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.
Patronat honorowy objął Robert Telus - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
którego na miejscu reprezentowała
Anna Radecka - Dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych MRiRW.
Wyniki konkursu
Jury w składzie: Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Krystian Dreszler - właściciel Masarnia z Tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego oraz Damian Miętus - szef kuchni restauracji AGROFARMA z Gołaszewa przyznało
w konkursie WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ:
I miejsce
Martyna Elicka
Weronika Kowalska
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
II miejsce
Paulina Kubiak
Julia Ładzińska
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu
III miejsce
Bartosz Tomczak
Oliwier Łapiński
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
w konkursie w konkursie KIEŁBASA UCZNIOWSKA:
I miejsce
Mikołaj Cieślarek
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
II miejsce
Patryk Michałowski
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach
III miejsce
Aurelia Gerowska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie
Laureaci i wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez organizatorów konkursów oraz następujące urzędy i instytucje: Urząd Marszałkowski Woj. Kuj.-Pom. w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, ARMiR, KOWR, Urząd Miasta w Kowalu, Urząd Gminy w Kowalu, Bank Spółdzielczy w Kowalu.
Zapraszamy to podziwiania na zdjęciach nie tylko nagrodzonych potraw, ale wszystkich, wykonanych przez uczestniczących w konkursach uczniów szkół rolniczych z całej Polski.
Autor: Iwona Daniel
Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu
25 maja 2023 roku
ZSCKR Kowal
Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ