Wyróżnienie w konkursie „Smaki wsi”

24 maja 2024 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie odbyła się dwunasta edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi”. Temat tegorocznych zmagań brzmiał: „Potrawy zapiekane na polskim stole”.

Celem konkursu było rozpowszechnianie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności oraz integracja społeczności szkolnych.

W tej rywalizacji nie mogło zabraknąć przedstawicieli naszej szkoły. Reprezentowały nas: Maria Szczęsna i Gabriela Orzeszek uczennice klasy II TŻiUG, serwując babkę ziemniaczaną w towarzystwie buraków glazurowanych z sosem żurawinowym.

Uczennice za swoje kuchenne starania odznaczone zostały wyróżnieniem. Gratulacje!!!              

W przygotowaniach do konkursu pomogły im nauczycielki Alicja Gołembiewska-Lewandowska i Andżelika Kopczyńska.

Konkurs w Karolewie to nie tylko rywalizacja, organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom wycieczkę do miejscowości Gierłoż, gdzie znajduje się  miasteczko bunkrów otoczone lasem, jeziorami i bagnami, kiedyś była tam kwatera  Hitlera Wilczy Szaniec. Dla nas okazało to się wspaniałą lekcją historii.

Organizatorom konkursu serdecznie dziękujemy za miłe przyjęcie oraz okazaną nam gościnność.

Autor: Andżelika Kopczyńska

Nauczyciel przedmiotów zawodowych 

27 maja 2024 roku

ZSCKR Kowal

Wyróżnienie w konkursie „Smaki wsi”