Wyróżniono nas w konkursie kulinarnym
W dniu 6 czerwca 2023 r. reprezentacja uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym pt.: „A na deser...”.
Tematem przewodnim były: „Torty klasyczne na blacie biszkoptowym”. Konkurs odbył się w ZS CKR w Swarożynie i wzięło w nim udział tylko 9 zespołów z 15 zgłoszonych ze szkół resortowych, które przesłały najciekawsze receptury wraz z załączonymi zdjęciami tortu. Zadaniem uczestników było sporządzenie efektywnego deseru w formie tortu podpartego tradycyjnymi recepturami, ale jednak autorskiego pomysłu, do przygotowania którego wykorzystają nieprzetworzone wcześniej produkty, bez sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, mas czy gotowych i wcześniej przygotowanych dekoracji w czasie nie dłuższym niż 180 minut. Naszą szkolną drużynę godnie reprezentowali uczniowie klasy II TŻ: Julia Sikorska i Bartosz Pietruszyński, którzy pod okiem nauczycielki żywienia: Elżbiety Woźniak wykonali tort o nazwie: „Porzeczkowo-czekoladowy odlot”. Wszystkie torty konkursowe wyglądały imponująco, ale pragnę dodać, iż tort naszej drużyny jako jedyny posiadał zrobione własnoręcznie ozdoby, które przyciągały wzrokiem innych uczestników i jury konkursu. Gratulujemy uczestnikom wyróżnienia i zdolności gastronomicznych oraz odwagi podczas jego sporządzania!
Autor: Elżbieta Woźniak
Nauczyciel praktycznej nauki zawodu
12 czerwca 2023 roku