Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ

W dniu 24 maja 2023 r. po raz czwarty mogliśmy gościć uczniów z 10 szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Stanęli oni w szranki w dwóch konkursach kulinarnych:

WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ oraz KIEŁBASA UCZNIOWSKA.

Przyjechali do nas uczniowie i nauczyciele z Bielic, Lututowa, Brzostowa, Swarożyna, Sypniewa, Mieczysławowa, Starego Brześcia, Sędziejowic, Studzieńca, Radomia, aby rywalizować miedzy sobą w sporządzeniu najlepszej potrawy z wieprzowiny oraz przygotowaniu kiełbasy.

Celem przedsięwzięcia było propagowanie wykorzystania wieprzowiny rasy rodzimej: puławskiej i złotnickiej do sporządzania potraw. Zadanie uczniów polegało na przygotowaniu potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa (żeberek, boczku, szynki, schabu, wątroby itp.), a w drugim konkursie przygotowania białej kiełbasy.

Organizatorem konkursów było:

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

Głównym sponsorem:

Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.

Patronat honorowy objął Robert Telus - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

którego na miejscu reprezentowała

Anna Radecka - Dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych MRiRW.

Wyniki konkursu

Jury w składzie: Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Krystian Dreszler - właściciel Masarnia z Tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego oraz Damian Miętus - szef kuchni restauracji AGROFARMA z Gołaszewa przyznało

w konkursie WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ:

I miejsce

Martyna Elicka

Weronika Kowalska

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

II miejsce

Paulina Kubiak

Julia Ładzińska

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu

III miejsce

Bartosz Tomczak

Oliwier Łapiński

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

w konkursie w konkursie KIEŁBASA UCZNIOWSKA:

I miejsce

Mikołaj Cieślarek

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

II miejsce

Patryk Michałowski

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach

III miejsce

Aurelia Gerowska

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie

Laureaci i wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez organizatorów konkursów oraz następujące urzędy i instytucje: Urząd Marszałkowski Woj. Kuj.-Pom. w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, ARMiR, KOWR, Urząd Miasta w Kowalu, Urząd Gminy w Kowalu, Bank Spółdzielczy w Kowalu.

Zapraszamy to podziwiania na zdjęciach nie tylko nagrodzonych potraw, ale wszystkich, wykonanych przez uczestniczących w konkursach uczniów szkół rolniczych z całej Polski.

Autor: Iwona Daniel

Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu

25 maja 2023 roku

ZSCKR Kowal

Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ